image/svg+xml
image/svg+xml

Bilgisayar Programcılığı


Bölüm Hakkında


Bilgisayar Programcılığı Programı, bilgisayar kullanımı, yazılım geliştirilmesi, donanım bakım ve onarımı ile bilgisayar ağlarının kurulum ve yönetimi eğitiminin verildiği önlisans programıdır. Program, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren bilgi işlem birimlerine ara eleman yetiştirmektedir. Bu programda, İkinci öğretim ile de eğitim verilmektedir.

Bölümün Amacı

Bilgisayar Programcılığı Programının amacı, iş hayatı ve toplumsal yaşamın veri depolama ve işleme ihtiyacını giderme, iş hayatındaki işlemlerin ve problemlerin programlama yada hazır paket programların kullanımı vasıtasıyla çözümü, kamu kurumları veya özel şirketlerinin bilgisayar ağı ve internet ihtiyaçlarının karşılanması konusunda eğitimli ara insan gücünü yetiştirmektir.


Bölümün Hedefi

Bilgisayar Programcılığı Programının amacı özel ve kamu sektör şirketlerinin ihtiyacı olan mesleki bilgilerle donatılmış,karşılaştığı beklenmedik problemlere çözümler üretebilen, teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilen, bağımsız düşünme ve analiz yapabilme yeteneğine sahip ara elemanlar yetiştirmektir.

Kabul Şartları

Öğrenciler öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) düzenlenen Yükseköğretime Giriş (YGS) sınavı ile kabul edilmektedir. Adaylar bu sınavdan aldıkları YGS-1 puanıyla programlarımıza girebilmektedir. Aynı zamanda mesleğe dayalı ortaöğrenim kurumlarından alanı uygun olan öğrenciler bölümümüzdeki programlara sınavsız olarak yerleşebilmektedir.

Mezuniyet Koşulları

Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.

Alınacak Derece

Bu programdan mezun olanlara "önlisans Diploması" ve "Tekniker" ünvanı verilir.Üst Kademeye Geçiş:Programlarımızdan mezun olan öğrencilerimiz isterlerse Açıköğretim programlarına lisans seviyesinden devam edebileceği gibi, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile örgün ve uzaktan eğitim lisans programlarına devam edebilmektedirler.

İstihdam Olanakları:

Bu program mezunları bilgisayar programcısı, bilgisayar operatörü, bilgisayar bakım onarımı işleri yanında web sayfa tasarımcısı olarak da çalışabilmektedir. Bununla beraber, iş hayatının hemen her alanında bilgisayar kullanılan birimlerde iş bulabilmektedirler. Mezunlar özel veya kamu kurumlarında bilgi işlem, iletişim ve internet alanlarında çalışabilmektedir. Şirketlerin bilgi işlem merkezleri, bilgisayar bakım ve onarımı yapan işyerleri ve çeşitli internet hizmetleri veren firmalar yoğunlukla iş buldukları alanlardır. İsteyenler kendi işini kurma imkanına da sahiptir.

Sınav Değerlendirme

Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavını geçmek zorundadırlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların dışında, tarih belirtilmeden küçük sınavlar da (quiz) yapılabilir. Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb.) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan ders izlencelerinde belirtilir. Final sınavları, MYO tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav notu, final sınavı notu ile dönem içinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim üyesi/görevlisi tarafından verilir. Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, Bölüm Başkanı ve MYO Müdürlüğü tarafından belirlenerek ilan edilir. Bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara göre belirlenir. Dönem sonu başarı notları, başarı değerlendirme ölçütleri ile birlikte ilgili öğretim üyesi/görevlisi tarafından MYO Müdürlüğü’ne teslim edilir. öğrencinin yıl içi ve yıl sonu sınav notları ile elde edilen ders ortalama notu, sınıf not ortalaması dikkate alınarak yönetmelikte belirtilen tabloya göre harf notuna dönüştürülür. Geçerli en düşük harf notu DD'dir. Devamsız öğrenci DZ harf notu alır. FF harf notu ise kalır.

Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Serkan AKSU

Kazanılan Derece ve Düzeyi

Bu programdan mezun olanlara "önlisans Diploması" ve "Tekniker" ünvanı verilir.Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar:Bartın üniversitesi önlisans Programlarından mezun olabilmek için öğrencilerin, - öğretim planında yer alan zorunlu derslerin ve seçtikleri seçmeli derslerin tümünü alıp başarılı olmaları, - devam etmekte olduğu programı 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalamasıyla tamamlaması, - endüstriye dayalı 40 işgünlük stajını tamamlamış ve kabul edilmiş olması, - 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir.